Zašto su MCT masnoće najbolje gorivo dok si na keto dijeti

Ako skratimo, srednjelančane trigliceride (medium chain triglycerides - MCT) naše tijelo može upotrijebiti za energiju veoma brzo, ne da bi pri tom trebalo žuč ili enzim lipazu da ih razbije, ili L-karnitin da ih potroši u energiju. Upravo po tome se MCT najviše razlikuju od masnoća koje dobijemo s hranom i koje su dugolančani trgiliceridi.

Počnimo s onovama: dok ste na keto(nskoj) dijeti, drastično smanjite unos ugljikohidrata, kako bi ste tijelo uvjeri da umjesto šećera (iz ugljikohidrata) počinje koristiti masnoću za energiju. Vaše tijelo (preciznije jetra) promijene masnoću u ketone, molekule koje jamče energiju našim stanicama kad nemaju šećera (glukoze).

Zašto tijelo ne može direktno koristiti masnoća? Zato jer ne mogu prelaziti u mozak kao i šećer (glukoza) ili ketoni. Mozak je gladan organ, zato trebaju konstantnu opskrbu glukozom – ili ketonima.

MCT masnoće pomažu prije postići stanje ketoze

Studije* pokazuju da MCT masnoće pomažu pri bržem postizanju ketoze (stanje kad tijelo proizvodi ketozu) tijekom keto dijete, a ujedno je energija koja proizlazi iz ketona prije dostupna tijelu (za razliku od konzumiranja »običajnih« masnoća koje su većinom dugolančani trigliceridi).

Tako ćete i skratiti fazu promjene kad se vaše tijelo navikava na novo gorirvo i prelazi iz glukoze na upotrebu ketona.

Manje simptoma keto gripe

Jer MCT masnoće pomažu pri bržem prijelazu u ketozu i brzo dostupnoj energiji, i simptomi prelaženja u ketozu, kao što su umor, mišićni grčevi i glavobolja bit će mnogo manji.

Kako im to uspjeva? Jer MCT masnoće preskoče red kad je riječ o apsorpciji i raspoloživosti tijelu – te molekule dovoljno su male, da ih naše tijelo može upotrijebiti i bez biokemijskih dodataka kao što je to običajno kod običajnih masnoća.

NAJVEĆE RAZLIKE IZMEĐU MCT i LCT masnoća (dugolančani trigliceridi = većina konzumiranih masnoća)

MCT (medium chain triglycerides)

LCT (long chaintriglycerides)

Srednjelančane masnoće = manje molekule = tijelo ih može brzo i jednostavno upotrijebiti

Dugolančane masnoće = veće molekule = tijelo treba više vremena da ih iskoristi

Primarno upotrjebljene za energiju

Primarno upotrjebljene za nakupljanje masnoće

Neposredna apsorpcija (iz crijeva u krvni tok do jetre)

Duga put kroz limfni sustav do krvnog toka i jetre

Bez potrebe za žuči (da ih razbije u manje masne kapljice/ napravi emulziju)

Žuč je potrebna

Bez potrebe za enzimom lipaza, da ih naprijed razbije

Lipaza je potrebna

Bez potrebe za L-karnitinom

L-karnitin je potreban, da ih ponese u mitohondrije (dio stanice gdje se odvija topljenje masnoća i proizvodnja energije)

KETO drink – visoko kvalitetne MCT masnoće i potpora jetri

KETO drink je energijski višak koji vam je potreban na keto dijeti. Ne samo da sadrži visoko kvalitetne masnoće MCT, dobivene iz kokosa, ali i magnezij protiv mišićnih grčeva i yerba (amet) čaj protiv umskog i tjelesnog umora te svih 13 esencijalnih vitamina.

Na taj način vam i pomaže pri mogućem nedostatku vitamina koji može nastati zbog drastičnog smanjena unosa ugljikohidrata koji su bogat izvor vitamina.

Pored toga pomoću dodanog holina KETO drink podržava i glavni organ, odgovoran za proizvodnju ketona – jetru. A jetra ne sintetizira samo ketona, nego i L-karnitin, aminokiselinu koja je neophodna za topljenje većine unesenih masnoća (koje su kao što je rečeno, dugolančane).

L-karnitin je zapravo prijevozno sredstvo koji ih ponese u mitohondrije – stanične tvornice energije na topljenje. Osim toga jetra proizvodi i žuč koja je ključna za probavu većine konzumiranih masnoća (koje su, ako ponovimo – dugolančane).

Kad ste na ketozi, znači da se dobro morate pobrinuti i za jetru. KETO drink će se pobrinuti i za to.

_____________________________________________________________________________________

* Cliff J. d C. Harvey, Grant M. Schofield, Micalla Williden, and Joseph A. McQuillan, “The Effect of Medium Chain Triglycerides on Time to Nutritional Ketosis and Symptoms of Keto-Induction in Healthy Adults: A Randomised Controlled Clinical Trial,” Journal of Nutrition and Metabolism, vol. 2018.

Proizvodi za vas

-50%
Posebna cijena 199,99 kn Standardna cijena 399,98 kn
Pogledajte proizvod