KETONSKA DIJETA – KAKO ISKORISTITI NJENE PREDNOSTI?

Koliko znaš o ketonski dijeti? Jesi specijalist za keto? Ili su tu i tamo negdje čuo za nju? Kako bilo, idemo od početka.

Što je ketoza?

Ukratko, ketoza je metabolno stanje gdje tijelo za energiju koristi  ketone (male molekule goriva) umjesto glukoze. Tad je sposobnost tijela da razgradi masnoću ubrzana.

U to vrijeme jetra proizvodi ketone koji dostavljaju energiju mozgu. Jednostavno rečeno, tijelo za energiju koristi masnoću i ne glukozu. Zvuči idealno, zar ne?

Kako postići to stanje?

Jedan od načina kako postići ketozu, je postom – znači bez hrane. Ali svi se možemo složiti da to nije učinkovita i dugotrajna dijeta.

Prava ketonska dijeta često zahtijeva da se drastično smanji unos ugljikohidrata – na čak 5% cijele količine kalorija. To je prva veća stvar koju zahtjeva keto. A što jesti, ako ne ugljikohidrata?

Nešto kalorija dobijemo od bjelančevina, ali ih većina proizlazi iz masnoće. Tako je, masnoće. Dakle, ako želiš smršaviti, možeš zaboraviti na hranu s manje masnoća.

Sama dijeta temelji na morskoj hrani, povrću s manje ugljikohidrata (karfiol, kelj, špinat, brokula…), avokadu, siru, mesu, jajima, maslinovom ulju, običnom grčkom jogurtu, svježem siru, maslacu, oraščićima i sjemenkama te naravno, kokosovom ulju.

Zašto kokosovo ulje?

Kokosovo ulje sadži masnoće koje se zovu srednjelančani trigliceridi (ang. medium-chain triglycerides) ili MCT. Ti potiču ketozu i bez drastičnog ograničavanja ugljikohidrata što je značajno za klasičnu ketonsku dijetu. MCT se u tijelu ne pohranjuju kao masnoća i instantno su dostupni mišićima i mozgu, kao ketoni.

Na žalost, čisto MCT ulje ne postoji u prirodi. Dobra vijest je da ga možemo dobiti i pročistiti od prirodnih ulja (kao na primjer kokosovo ulje).

Ako dijeta sadrži MCT ulja, možemo ubrzati topljenje masnoća i metabolizam, poboljšati opće zdravlje, djelovanje mozga i izdržljivost, a najvažnije je, da se takva dijeta pobrine za veću kontrolu apetita. To znači da ćemo duže ostati siti.

Keto Drink

Ako želiš početi s ketonskom dijetom, svakako probaj naš Keto Drink s okusom ananasa i kokosa. Sadrži čisto MCT ulje, dobiveno iz kokosa, koje će dovesti tijelo u stanje ketoze. Manje ćeš žudjeti za ugljikohidratima, tvoji treninzi će biti intenzivniji, a tijekom cijelog dana ćeš biti skoncentriran i budan.