Ketonska dijeta bez L-karnitina nema smisla

Stručnjaci smatraju da nam na ketogenoj dijeti manjka L-karnitina. Bez njega, sagorijevanje masnoće prestaje. Zašto dolazi do toga i što možete učiniti?

Aminokiselina L-karnitin je neophodna za sagorijevanje masnoće. Zadatak L-karnitina je da unese masnoću u onaj dio stanice koji je odgovoran za njenu oksidaciju (sagorijevanje) - mitohondrije. Tek tada se masnoće mogu koristiti za proizvodnju energije.

U normalnim okolnostima, s raznolikom i uravnoteženom prehranom, L-karnitin-a ne manjka. Međutim, u slučaju ketogene dijete potreba za L-karnitinom se višestruko povećava.

Kada organizam nema dovoljno L-karnitina, sagorijevanje masnoće se zaustavlja

Cilj ketogene dijete je smanjiti unos ugljikohidrata, povećavajući unos proteina i masti. Dakle, prisiljavamo tijelo na trošenje masnoća kako bismo dobili energiju. Time ćemo početi gubiti višak kilograma, pohranjenih u obliku masnog tkiva.

Zato ćete primijetiti da vaša ketogena dijeta nakon nekog vremena ne daje (više) željenih rezultata.

Zašto dolazi do nedostatka L-karnitina?

L-karnitin je djelomično esencijalna aminokiselina. To znači da ga možemo djelomično sami proizvesti u prisustvu drugih esencijalnih hranjivih tvari. Pod optimalnim uvjetima, proizvodi se u jetri i bubrezima za 25% dnevne potrebe, a ostatak treba uzimati s hranom.

Kako bi tijelo bilo dovoljno opskrbljeno L-karnitinom moraju biti ispunjena ova 2 uvjeta:

1.) U prehrani mora biti dovoljno hranjivih tvari

Da bi se formirao u tijelu, mora se konzumirati dovoljno aminokiselina metionina, lizina i 3 vitamina: vitamini B3, B6 i C.

Ako uklonimo ugljikohidrate iz prehrane, riskiramo da ne konzumiramo dovoljno tih vitamina. Također trebamo željezo za formaciju L-karnitina, ali ga uobičajeno dobivamo sasvim dovoljno iz raznih namirnica.

2.) Jetra mora pravilno raditi

Glavni izvor L-karnitina u prehrani su proizvodi životinjskog podrijetla, osobito meso. Za dobru apsorpciju važno je da crijeva rade optimalno. Za vlastitu sintezu, jetra i bubrezi moraju dobro raditi.

Sve se to čini očiglednim, ali nije tako. Prema službenim podacima, u razvijenom svijetu čak 25% ljudi ima masnu jetru, a procjenjuje se da je pravi broj oko 35%. To znači da jetra ne radi optimalno. A to znači da se L-karnitin ne stvara u dovoljnim količinama.

Iskoristite snagu L-karnitina za sagorijevanje masnoće i povećanje mišićne mase

U svijetu sportske prehrane, L-karnitin je dobro poznat dodatak prehrani zbog povećane izdržljivosti i poboljšane regeneracije nakon vježbanja. A u kombinaciji s guaranom je i vrhunska pomoć pri sagorijevanju masnoća i oblikovanja tijela, posebno ako trenirate.

PowGen L-Carnitine Max Power kapsule iz nove linije proizvoda za muškarce Powgen, sadrže najčišći L-karnitin iz Švicarske i guaranu. Zato PowGen L-Carnitine Max Power, bez obzira na prehranu, povećava potrošnju masti, ubrzava metabolizam i poboljšava izdržljivost.

 

Proizvodi za vas

-56%
Posebna cijena 139,99 kn Standardna cijena 319,98 kn
Pogledajte proizvod